La Zinneke, símbol de la Brussel·les multicultural


(Publicat originalment el 20 de juny de 2008)

Personatge de la Zinneke
Cada dos anys per primavera, uns 2.500 personatges fantàstics, amb colorits paraments i ritmes multiculturals, envaeixen el centre de Brussel·les procedents dels diferents municipis que formen la capital belga. Es el gran desfile de la Zinneke, símbol de la diversitat multicultural de Brussel·les, on al voltant del 30% dels seus habitants son estrangers. La Zinneke es l'expressió de la creació artística dels ciutadans de a peu de la capital europea, que proclamen així el seu orgull de conviure i de formar part d'una barreja de cultures i arrels en l'inici d'aquest segle XXI farcit precisament de tensions racials i d'una creixent por a l'estranger, a l'immigrant, al diferent.


Es una Brussel·les diferent, bulliciosa i alegre que s'ha apodera del carrer, lluny de l'avorrit ritme de la burocràcia comunitària i de les creixents lluites fratricides entre les dues comunitats lingüístiques belgues. Nacionals i estrangers; europeus, asiàtics, africans i llatinoamericans; tots junts, al son de ritmes fusionats, creen nous mons, inventen llegendes, revitalitzen la ciutat.


Zinnode coreogràfica
Aquesta monumental exhibició al carrer, que recorre a les mitologies antigues o futuristes per ressaltar els reptes del present, va néixer en el any 2000, dins el marc de les activitats de Brussel·les com a capital cultural europea. L'objectiu inicial era mostrar la gran riquesa multicultural de les diferents zones que formen la capital belga i superar les barreres que estan fragmentant la regió.


L'èxit de la iniciativa fou tal, que l'experiència s'ha anat repetint cada dos anys, amb una participació cada cop més gran. El passat 31 de maig, la quinta i més fastuosa Zinneke va recórrer el centre de Brussel·les. Fins i tot la pluja s'allunyà en aquell moment de la capital belga per no espatllar la brillant fantasia multicolor dels entusiastes “zinnekes”.


Gegant de la Zinneke
El nom de Zinneke procedeix del dialecte brussel·lès per designar el petit Senne, el braç del riu que rodejava antuvi la capital per evitar les inundacions. La paraula també s'utilitzava per denominar els gossos vagabunds i bastards, que molt sovint acabaven la seva vida a la riba del riu. Per extensió, la paraula ha acabat servint per designar també a qui te orígens múltiples.


Les tres hores que dura la desfilada son el fruit de dos anys de minuciosa preparació, en la que participen més de 175 associacions i unes 2.500 persones dels diferents municipis de la capital belga. Enquadrats en uns 130 tallers e instruïts per prop de 200 artistes professionals (musics, actors, dissenyadors i coreògrafs), els “zinnekes” organitzaren aquest any 23 grups de comparses diferents, anomenats “zinnodes”. Cada un d'ells explicà amb música, cants, disfresses i danses una historia al voltant del tema de l'aigua, que fou el fil conductor escollit per la Zinneke 2008.


Personatge mític de la Zinneke
Amb una mentalitat ecològica i una invitació al reciclatge, la majoria dels decorats i de les disfresses es realitzaren amb material de recuperació: vells vestits, envasos de plàstic, trossos de tela, plafons, material de fontaneria i vímets. La pacient labor dels “zinnekes” transformà, per exemple, un antic bidó de plàstic en un formidable casc d'escafandre i velles canonades ressuscitaren com a eines futuristes.


La comparsa de la Anadipsie representà als refugiats climàtics condemnats a errar després de la mort del seus rius al haver destruir la seva antiga abundància aqüifera. El Comboi de la Darrera Gota o el futurista Baxter Dream també feren referencia a la penúria d'aigua i a catàstrofes venidores, mentre que Aqua Topia explicà l'historia de la més bella sirena que s'havia deformat al veure's obligada a alimentar-se amb les deixalles contaminades que els éssers humans llencen al mar.


El monstre Asfaltor
Els espectadors pogueren contemplar també la titànica lluita contra el monstre Asfaltor, que enfosqueix la ciutat amb ciment i asfalt, i el combat contra el Gran Contaminador que tracta d'ensorrar la consciencia ecològica de la població. Altres comparses reinterpretaren els mites Nibelungs i el Llac dels Cignes o recrearen figures simbòliques, com el Mag de l'Aigua, o quotidianes en altres latituds, com el Portador d'Aigua.


La Zinneke, sense distincions de raça, sexe, creença o color de la pell, proclama a Brussel·les l'alegre i enriquidora convivència multicultural, lluny dels fanatismes creixents d'un i altre signe que sotgen a Europa i amenacen amb destruir tot el que ella significa.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada