La Comissió Europea vol 'despullar' als viatgers


(Publicat originalment el 23 d'octubre de 2008)

La Comissió Europea, una vegada més, intenta utilitzar el fosc procediment de la comitologia per fer aprovar de forma clandestina noves mesures que comprometen greument els drets fonamentals dels ciutadans europeus. Els comissaris de Transports i de Justícia i Interior, els conservadors Antonio Tajani i Jacques Barrot, pretenen aprovar a través dels comitès tècnics del Consell de Ministres de la UE l'ús generalitzat en els aeroports dels polèmics escàners que despullen el passatger.


Escàner corporal que despulla al viarger
La utilització per part de l'Executiu comunitari d'un procediment reservat a meres normatives tècniques busca, una vegada més, escamotejar al debat públic l'adopció de mesures controvertides pel temor o la convicció que la proposta no s'aprovaria si es tramités amb un procediment normal de debat públic al Consell de Ministres de la UE i al Parlament Europeu.


Mentre que els representants dels 27 estats de la UE en els comitès tècnics no han plantejat grans objeccions a l'aprovació de l'ús generalitzat dels escàners que despullen els passatgers, el Parlament Europeu ha decidit avui expressar públicament i fermament el seu rebuig a aquest abús per la integritat de les persones. La resolució, tot i l'intent del grup popular europeu d'ajornar la votació, ha estat aprovada de forma contundent per 361 vots a favor, 16 en contra i 181 abstencions.


La Comissió Europea pretenia a més aprovar de forma accelerada els nous escàners sense haver realitzat cap estudi científic i mèdic sobre els riscos que pot implicar per a la salut dels passatgers la seva submissió reiterada a aquest tipus de radiacions. I ni tan sols s'havia plantejat l'impacte que podria tenir la decisió sobre els drets dels ciutadans i la dignitat de les persones.


La Comissió Europea, obsessionada per multiplicar sense fi les mesures de control i vigilància als ciutadans amb la gastada excusa de l'amenaça terrorista, justifica el polèmic escàner amb l'argument que permet detectar les armes amagades sota els vestits i que evitarà les cues i els escorcolls manuals als controls dels aeroports.


Si els actuals arcs de control als aeroports detecten peces metàl·liques tan minúscules com els cèrcols dels sostenidors o els pírcings de les jovenetes, resulta impensable que algú aconsegueixi escamotejar una arma a aquest detector de metalls, per més amagada que estigui sota la roba. I a més no consta que ningú hagi aconseguit en un aeroport europeu introduir una arma en un avió amagada sota la roba, perquè aquests arcs funcionen i ofereixen prou protecció i seguretat.


Respecte a les cues, és previsible que aquestes siguin encara més llargues en els escàners corporals, perquè requereixen més temps per efectuar el control del passatger que el mer pas a través dels actuals arcs de control de metalls.


Plantejar com a justificació del nou escàner que serà més còmode que l'escorcoll manual implica partir d'una mentalitat policíaca perillosa que els escorcolls manuals dels passatgers han de constituir la norma, quan en realitat només han de ser l'excepció, si encara pretenem viure en una democràcia.


Una vegada més, ha hagut de ser el Parlament Europeu el que sortís en defensa dels drets dels ciutadans. Ara caldrà esperar a veure si els governs dels Vint-i-set deixen de seguir dòcilment les propostes policials de la Comissió Europea i no passa com amb l'absurda prohibició dels líquids als avions, fruit d'un suposat complot amb explosius líquids a què els tribunals britànics no van donar cap credibilitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada