(Publicat originalment el 5 de novembre de 2008)
Gairebé nou mesos després de la proclamació unilateral d'independència de Kosovo, l'antiga regió sèrbia continua sent un paradís per al crim organitzat i el tràfic de dones destinades a l'explotació sexual. I tot passa davant de les forces de pau de l'OTAN (Kfor) i de la missió policial i judicial de la Unió Europea (UE) i de l'ONU.
El president Hashim Thaçi |
Si l'OTAN i l'ONU no van prestar mai especial atenció durant la seva tutela de Kosovo des del 1999 als greus problemes de criminalitat organitzada, la regió, sota el seu flamant govern independent presidit per Hashim Thaçi, continua sent un perillós forat negre per a Europa, emmascarat sota una fictícia imatge d'aparent seguretat.
L'informe elaborat pel comissari europeu responsable de l'Ampliació, el finlandès Olli Rehn, destaca que "Kosovo continua sent una àrea d'origen, trànsit i destí de víctimes del tràfic d'éssers humans". Aquestes persones utilitzades "gairebé exclusivament per a l'explotació sexual procedeixen majoritàriament de Moldàvia, Rússia i Ucraïna", precisa el document. "Un nombre creixent de menors kosovars són captats entre les famílies més vulnerables i desafavorides", afegeix l'informe.
Kosovo, destaca en un altre apartat el document, constitueix una peça central del tràfic d'heroïna cap a la UE. La droga entra al territori a través de la frontera de Macedònia procedent de Turquia i continua cap a Sèrbia, Hongria i Albània. "No hi ha cap pla d'acció, ni estratègia per combatre el narcotràfic", lamenta la Comissió Europea.
"Tampoc hi ha cap pla ni estratègia per combatre el crim organitzat" i el "blanqueig de diners constitueix un problema gravíssim", prossegueix el document. "El crim organitzat és un problema molt greu que afecta el mateix estat de Dret" i el Govern no té la "determinació requerida" per lluitar-hi en contra, subratlla l'informe.
"La policia tendeix a concentrar-se a mantenir l'ordre en lloc de combatre el crim organitzat", detalla el document. Els jutges i fiscals tampoc tenen motivació per a aquesta tasca, afegeix l'informe.
"La policia tendeix a concentrar-se a mantenir l'ordre en lloc de combatre el crim organitzat", detalla el document. Els jutges i fiscals tampoc tenen motivació per a aquesta tasca, afegeix l'informe.
Celebració de l'independència |
El respecte a la pràctica dels teòrics drets i llibertats fonamentals garantits per la Constitució de Kosovo resulta així mateix molt problemàtic, en especial en protecció de les minories, llibertat d'expressió, prevenció de la tortura i drets de la dona. L'informe assenyala que els mitjans de comunicació estan sotmesos a "intimidació política" i que "els drets de les dones són violats amb freqüència".
Aquesta és la crua i cruel realitat del nou estat independent dels Balcans, promogut pels Estats Units i beneït per la UE i l'OTAN. I no té res a veure amb la imatge romàntica que pretén transmetre el seu president, Hashim Thaçi, d'un poble que ha conquistat la seva llibertat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada